Kidnapovana djeca data srpskim porodicama

Tokom posljednjeg rata na Kosovu je nestalo preko hiljadu i sedam stotina ljudi. To je jedan od zvaničnih podataka koji su potvrdile i albanska i srpska strana.

Ali sada, 14 godina kasnije, pokazuje se da je srpska vojska kidnapovala albansku djecu i slala ih u Srbiju na usvajanje srpskim porodicama. To tvrde porodice nestale djece, u prigovoru Komisiji za nestala lica u Vladi Kosova, prenosi list "Tribuna".

Prenkë Gjetaj, predsjednik Komisije, rekao je za list da takva stvar nije isključena, ali da on nema zvaničnih podataka o tome. On je govorio o slučaju porodice iz Kosova Polja, koja tvrdi da je njihovo dijete nestalo tokom rata, koje je viđeno u kratkoj sekvenci na televiziji B92.

"Radi se o slučaju iz Kosova Polja, gdje stric nestalog djeteta vjeruje da je N.N, sin njegovog brata, viđen u kratkoj sekvenci na srpskoj televiziji B92. Oni sada vjeruju da je njihov sin živ i da je usvojen od strane neke srpske porodice. Riječ je o slučaju iz Ložana gdje su u autobusu srpske vojske bili smješteni albanski civili iz Kosova Polja, a koji je pogođen granatom iz aviona NATO-a, 1999. godine"; rekao je Gjetaj.