Međunarodni standard

Potrebno je stvoriti političku osnovu za stvaranje zajednice srpskih opština usvajanjem statuta, što je moguće samo preko političkog dogovora i pregovora sa onom političkom snagom koja će biti okosnica buduće vlade u Prištini, izjavio je direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić, navodeći da prosveta i zdravstvo ostaju u sistemu Srbije.

Očekujem da učešće, sada legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda u kosovskim institucijama, u velikoj mjeri doprinese da ono o čemu se do sada razgovaralo u Briselu postane predmet neposrednih razgovora nas i kosovskih Albanaca. Svako poštovanje prema naporima EU da se normalizacija unapredi, ali do prave normalizacije doći će tek onog momenta kada se o važnim pitanjima za život na Kosovu budemo dogovarali sa Albancima bez posrednika, kazao je Đurić za list "Danas".
On je istakao da bez učešća predstavnika Srpske liste ni sa političkog, a ni sa aspekta legitimiteta nije moguće formirati vladu u Prištini i podsjetio da je Srpska lista podržala izbor Ise Mustefe za predsjednika Skupštine Kosova.
Na pitanje zbog čega su Beogradu sada bliži Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj od Hashima Thaçija, sa kojim je potpisan Briselski sporazum, Đurić je rekao da Srpska lista kao politička organizacija ima legitimno pravo da vodi razgovore o formiranju vlade sa svima.
"Oni su otvorili mogućnost da se razgovara sa predstavnicima one liste koja bude uspjela da sakupi većinu u Skupštini Kosova. Uprkos kritikama, poslije 15 godina došlo je do institucionalizacije našeg uticaja na Kosovu i neposrednog učešća u političkom životu. Mislim da je to dobro, jer su sada i Albanci upućeni na dogovor sa nama i iz toga može biti samo dobra za našu zajednicu na Kosovu", rekao je Đurić.
Na konstataciju da za većinu Srba na Kosovu "crvena linija" poslije koje sledi iseljavanje je integracija zdravstva i prosvjete u kosovski sistem, Đurić je odgovorio da "prosvjeta i zdravstvo ostaju u sistemu Srbije".
"To je međunarodni standard. Čak i ako ostavimo po strani neslaganja oko statusa, to je nešto što niko nikad ne može dovesti u pitanje. U narednom periodu trebalo bi više poraditi na osjećaju sigurnosti i suštinskoj slobodi kretanja. I o tome ćemo morati da razgovaramo sa predstavnicima Kosova", naveo je Đurić.
Na to kako komentariše ocjene da Beograd na Kosovu sprovodi politiku CDU Angele Merkel, od uklanjanja barikade u sjevernoj Mitrovici do podrške Mustafi i Haradinaju, Đurić je rekao:
"Veoma poštujemo gospođu Merkel i sve velike evropske i svijetske političare, ali našu politiku vodimo samostalno i apsolutno niko ni sa Zapada ni sa Istoka neće Srbiji diktirati njenu unutrašnju politiku i njen odnos prema pitanju koje je od suštinskog značaja", rekao je Đurić za beogradski list "Danas".