Nalazimo se u vrtlogu

Odluka Ustavnog suda o privremenoj suspenziji Ise Mustafe sa mjesta predsjednika kosovskog parlamenta je taktika za dobijanje vremena, složili su se Azem Vllasi i Ranđel Nojkić.

"Odluka da se uvedu privremene mjere, sprovedena je na zahtjev Demokratske partije Kosova, kako bi se utvrdilo da li je ispoštovana ustavna procedura prilikom izbora predsjednika Skupštine", rekao je za RTK2 advokat Azem Vllasi.

On je istakao da smatra da se može govoriti o povredi poslovnika, ali ne i ustavnosti.

"Nalazimo se u vrtlogu koji je stvoren inaćenjem dva politička bloka, na jednoj strani ova postizborna koalicija LDK, AAK, NISMA, na drugoj Demokratski savez koji je fakat na izborima dobio najveći broj glasova. To je pitanje političke matematike, na kraju svakako ko obezbjedi veći broj glasova imaće mandat za formiranje Vlade", rekao je Vllasi.

Ranđel Nojkić smatra da je ovakva odluka nedostatak hrabrosti i nedosljednosti predsjednice Kosova, naglašavajući da je Ustav po ovom pitanju veoma jasan.

"Mislim da je ovo jedna politička igra iz prostog razloga što svako štiti svoju poziciju. Gospodin Thaçi želi da zaštiti svoju poziciju, predsjednica Kosova takođe. Na kraju krajeva znamo i kako se predsjednik Kosova bira, a bira se u Skupštini tako što 30 poslanika predlože kandidata i ukoliko obezbjede dvije trećine, on je izabran. Na isti način se i gubi mandat", precizirao je Nojkić.

Azem Vllasi i Ranđel Nojkić su takođe istakli da očekuju završetak procesa konstituisanja Skupštine do konačne odluke suda.