Prihvatljivo ime za sve

Mediji pišu da bi Kosovo moglo dobiti tehničku vladu, a kao premijera te vlade pominju Blerima Shalu, koji je navodno prihvatljiv za sve tri partije koje će činiti vladu, za PDK, LDK i AAK.

Najnovije kombinacije pominju savez Demokratske partije Hashima Thaçija, Demokratskog saveza Ise Mustafe i Alijanse za budućnost Ramusha Haradinaja, a prema nekim informacijama, zemlje EU koje podržavaju Kosovo traže što hitnije formiranje vlade, ali tako da ona bude sveobuhvatna.

Stoga i varijanta u kojoj bi u savezu stranaka koje će činiti skupštinsku većinu trebalo da bude i Thaçijeva PDK sada izgleda sasvim moguća, kao i to da vlada u početku bude tehnička.

"Govoreći o prevazilaženju političkog grča, stranci uvjeravaju da bi tehnička vlada PDK-LDK-AAK bila spas za zemlju. A ako se ima u vidu i formiranje i funkcionalizacija Specijalnog suda koji će se baviti mogućim suđenjima po tvrdanjama Dicka Martyja, onda se može pouzdano računati na to da će ona biti i formirana", rekao je za portal "Indeksonine" jedan visoki funkcioner kosovske vlade.

Upravo na tim konsultacija domaćih i stranih zvaničnika kao prihvatljiva ličnost za sve tri političke partije je pominjan Blerim Shala, budući na njegovu političku prošlost i bliskost sa sve tri partije.

"Shala bi mogo da bude prihvatljiv i za Ramusha Haradinaja koji traži položaj premijera jer bi mogao da objasni da mjesto premijera ipak pripada Alijansi", kažu izvori.

Shala je, inače, potpredsjednik Alijanse, a bio je član kosovske delegacije na političkim pregovorima sa Srbijom u Briselu, što ga čini još prihvatljivijim i za strance i za domaće političare, jer ga i jedni i drugi vide kao zrelog političara i iskusnog pregovarača.