Spremno da se suoči sa optužbama

Atifete Jahjaga prenijela Šefu specijalnog tima (SITF) za istragu trgovine organima Clintu Williamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze da bi se okončala istraga.

U saopštenju iz kabineta predsjednice Jahajage rečeno je da je ona rekla Williamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojačali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi.

Jahjaga je rekla da je Skupština Kosova podržala formiranje Speciljanog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promjene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.

Ona je kazala da je angažovana da pristup Kosova bude sveobuhvatan i da istraga koja će proizaći iz izvještaja Savjeta Evrope nije pokušaj da se sudi ratu nego način da se istraže eventualni individualni zločini.

Jahjaga je Williamsonu pružila uvjeravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Williamson, koji se danas nalazi u posjetu Kosovu, zahvalio se Jahjagi za podršku koju daje Specijalnoj istražnoj jedinici, navedeno je u saopštenju.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvještaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Williamson biće objavljen tokom naredne nedjelje u Briselu i to u ponedjeljak, 28. jula.

Williamson se sastao i sa zamjenikom premijera Hajredinom Kuçijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Rexhepi i Agim Çeku.

Kako prenose mediji, Williamson nije rekao šta se nalazi u izvještaju o istrazi ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti, kao što su ustavne promjene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama.

Očekuje se da se Williamson sastane i sa odlazećim premijerom Hashimom Thaçijem, ali o tome još nema ni nezvaničnih, ni zvaničnih informacija.