Mnogo puta su im obećavane

Opština Dragaš je jedna od rijetkih opština na Kosovu koja ne dodjeljuje stipendije za studente. Studenti se žale zbog ovoga, a čak kažu da ovo što se dešava nije fer, iako je po njima tokom kampanje obećano da će uspješni studenti dobiti stipendije.

Prema riječima predsjednika opštine Dragaš, Salima Jonuzija oni nisu dodjeljivali stipendije za studente zbog nedostatka budžetskih sredstava.

Upitan da li je nekada bilo zahtjeva studenata ove opštine da se ovaj uslov ispuni kao što to rade druge opštine sa njihovim studentima, on kaže da studenti znaju mogućnosti opštine i da nikada nije bilo zahtjeva takve vrste.

Međutim, iako predsjednik opštine tvrdi da nema budžeta za ovo pitanje, studenti kažu suprotno.

Artan Kryeziu, student iz sela Brezne, opština Dragaš, odgovorio je putem e-maila za "Kosovapress", da je pokušao da aplicira, ali da njegove aplikacije nisu uzete u obzir.

"Ne dodjela stipendija od strane opštine Dragaš utiče na moral u procesu učenja jednog uspješnog studenta. Za stipendiju sam aplicirao, ali moja aplikacija nije uzeta u obzir pošto opština Dragaš nema regulisano zakonom dodjelu stipendija. I nikada nisu tražili fond za stipendije od strane Ministarstva obrazovanja iako su tokom izbornih kampanja uspješnim studentima obećane stipendije", rekao je Kryeziu.

Također i Ardita Krasniqi, studentica iz ove opštine, koja studira na Univerzitetu u Prištini kaže za "Kosovapress" da ovo što se radi studentima iz opštine Dragaš nije fer imajući u vidu prava svakog studenta, a kako je dodala, opština se mora obratiti kompetentnim organima radi iznalaženja rješenja problema opštinskih stipendija.

"Opština se mora pozabaviti ovim pitanjem tako što će obratiti više pažnje na potrebe studenata, čak i ako nemaju dovoljno budžeta da pokriju sve, ali se moraju obratiti višim organima i kompetentnim za rješavanje ovog problema koji preokupira nas studente ove opštine", rekla je Krasniqi.

Ona je rekla da je razmišljala da podnese pritužbu opštini i prema njenim riječima što više studenata podnese prizužbe, ovo pitanje će se uzeti u obzir.

Ali, Selvinaze Kolloni, studentica iz sela Kosava, također opština Dragaš, kaže da dodjela stipendija treba da se obavi i u njenoj opštini, pošto su jedina opština u kojoj se ne dodjeljuju stipendije, čak kaže da ih ovo mnogo uznemirava.

"Ovo što se dešava u našoj opštini nije nimalo u redu, jer i mi želimo da dobijemo naša prava isto kao i studenti drugih opština, ali se opština žali da nema budžet i mi zbog toga ne apliciramo, no dobro bi bilo da se ovaj problem riješi što brže jer studenti gube motiv za učenjem", rekla je Kollonijeva.

Inače, predsjednik opštine Dragaš nije isključio mogućnost da će u bliskoj budućnosti opština dodjeljivati stipendije za sve uspješne studente.