Williamson u ponedjeljak na Kosovu

Premijer u odlasku, Hashim Thaçi će u ponedjeljak u svojem uredu dočekati jednog tužioca, koji istražuje navode iz izvještaja Dicka Martyja o navodnoj njegovoj umješanosti u nezakonite akcije, piše danas list "Koha Ditore".

Šef Jedinice za brzo djelovanje za istragu tvrdnji iz izvještaja Savjeta Evrope, američki tužilac John Clint Williamson, posjetiće Kosovo malo prije objavljivanja rezultata svoje dvogodišnje istrage, piše list "Koha ditore".

U Prištini je potvrđen dolazak tužioca Williamsona, dok u njegovoj kancelariji u Briselu negiraju da će on rezultate svoje istrage povjeriti premijeru u odlasku Hashimu Thaçiju.

"Ne mogu da potvrdim planove za buduće putovanje ambasadora Williamsona, ali bez ikakve sumnje mogu da negiram bilo kakvu trvrdnju da ćemo naše nalaze predstaviti na način na koji vi sugerišete", rekao je za "Koha ditore" portparol Operativnih snaga Joao Sousa, odgovarajući na pitanje da li će upoznati kosovske vlasti sa rezultatima svoje istrage.

Istraga po ovom slučaju, koja obuhvata trgovinu organima za koju se sumnja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dvije lokacije u Albaniji - u Burelu i Fush Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda. Rezoluciji je prethodila razmjena pisama između predsjednice Atifete Jahjaga i šefice EU za spoljne poslove , baronese Catherine Ashton.

Izvori lista "Bota sot" navode da najmanje pet velikih javnih figura može biti uhapšeno u narednim sedmicama, pa čak i do kraja mjeseca. Optužbe su za različite zločine koji će biti tretirani od strane Specijalnog suda Kosova.

Biće i optužnica za privredno-ekonomski kriminal tokom privatizacije, ali i za duboku korupciju u različitim slučajevima.

"Ono što znamo je da se očekuje hapšenje pet osoba, visokih i poznatih zvaničnika PDK-a. Biće i bivših ministara i poslanika, kao i ministara koji mogu biti u vladinom kabinetu", kaže poverljivi izvor lista.

List piše i da bi politička scena Kosova u narednim danima mogla biti uzdrmana kao nikada ranije.

"Ovaj potres bi bio koban za političku partiju koja je na prošlim izborima izašla kao pobjednik i koja je po svaku cijenu tražila da oni budu održani što prije, da se ne čeka jesen", navodi list.