Suđenje

U četvrtak na suđenju Dreničkoj grupi", "Svjedok A" je odgovorio advokatu odbrane Jahira Demakua. On je kazao da bi postao vojnik UÇK-a trebalo je kupiti pušku od vojnika koji su bili pod komandom sada optuženog.

Jučer prekinuta sjednica zbog zdravstvenih problema Sami Lushtakua, kada je advokat  Jahira Demakua Mexhid Syla postavljao pitanja "Svjedoku A" koji je odgovarao putem video linije, nastavljena je u četvrtak tamo gdje je stala prethodnog dana, piše portal "Kallxo.com", prenosi "Indeksonline".

Mexhid Syla je pitao svjedoka zašto nije bio pripadnik Oslobodliačke vojske Kosova (OVK/UÇK).

"Nisam bio, jer da bi postao vojnik trebalo je da imam 2500-3000 njemačkih maraka radi kupovine puške od vojnika pod komandom Jahira Demakua", odgovorio je "Svjedok A".

Svjedok je spomenuo određene osobe koje su kupile oružje od, kako se on izrazio, "Tigrova" Jahira Demakua.

On je rekao da se skrivao u kući jer mu je Demaku prijetio smrću.

"Zaprijetio mi je da ako izađem iz kuće, biću ubijen", rekao je svjedok.

On je dalje naveo da je strah od ofanzive srpskih snaga pobjedio strah od Demakua.

"Otišao sam u ofanzivi septembra 1998, jedan strah je nadvladao drugi, jer je strah od Srba bio veći i ostao sam sa svim seljanima zajedno", rekao je "Svjedok A".

Mexhid Syla je želio saznati da li je svjedok "zaradio" nešto od svjedočenja, ali tužilac i sudsko vijeće nisu dozvolili da svjedok odgovori na ovo pitanje s obrazloženjem da takva pitanja mogu otkriti mjesto prebivanja svjedoka, ili uslove zaštite svjedoka.

Optužnica podignuta od strane međunarodnog tužioca tereti Sami Lushtakua, Sylejmana Selimija, Ismeta Haxhu, Sahita Jasharija, Sabita Gecija, Avni Zabelija i Jahira Demakua po optužbama za ratne zločine počinjene tokom 1998. godine u Likovcu kod Skenderaj, i druge zločine ovakve prirode.

Ispitivanje "Svjedoka A" od strane advokata Mexhita Syle je završeno i na narednoj sjednici koja je zakazana za sutra "Svjedoka A" će ispitivati Gregory Guy Smith, branilac optuženog Sylejmana Selimija.