Politička scena bi u narednim danima mogla biti uzdrmana

Politička scena Kosova bi u narednim danima mogla biti uzdrmana kao nikada prije. Ovaj potres bi bio koban za političku partiju koja je na prošlim izborima izašla kao pobjednik i koja je po svaku cijenu tražila da oni budu održani što prije, da se ne čeka jesen. Ova želja im je ispunjena, a uspjeli su izbjeći bijes hapšenja, koja može partiju pretvoriti za sažaljenje. Ali, također u svemu ovome PDK još uvijek ne iznalazi ključ za formiranje vlade.

Izvori lista "Bota Sot" navode da najmanje pet velikih javnih figura može biti uhapšeno u narednim sedmicama, pa čak i do kraja mjeseca. Optužbe su za različite zločine koji će biti tretirani od strane Specijalnog suda Kosova, koji će biti svojevrsna forma tribunala ili derivat tribunala u Hagu. Međutim, biće i optužnica za privredno-ekonomski kriminal tokom privatizacije, ali i za duboku korupciju u različitim slučajevima.

"Ono što znamo je da se očekuje hapšenje pet osoba, visokih i poznatih zvaničnika PDK-a. Biće i bivših ministara i poslanika, kao i ministara koji mogu biti u vladinom kabinetu", kaže povjerljivi izvor lista.

Izvori navode da postoji mogućnost da se pokrene istraga oko privatizacije KEDS-a, ali da li ili ne postoji formalna istraga ove privatizacije nije potvrđeno ni od EULEX-a niti od Specijalnog suda Kosova. KEDS je privatizovan za smiješnu sumu od 26.9 miliona eura.

List "Bota Sot" je pokušao da dobije izjavu od EULEX-a i od Specijalnog tužilaštva Kosova ali nijedna od njih nije željela odgovarati na pitanja. Oni niti su negirali niti su potvrdili ovu informaciju.

Informacija lista "Bota Sot" je potvrđena i od strane međunarodnih izvora citiranih od strane medija na Kosovu, koji također očekuju da će naredni dani biti veoma topli.