Odgovornost prebacuju na druge

Nedavni problemi u proizvodnim jedinicama KEK-a još nisu završeni. Uprkos povratku proizvodne jedinice u funkciju, problemi sa količinom energije proizvedene od strane KEK-a se nastavljaju.

Na nedavnoj konferenciji za donatore o stvorenim problemima, Vlada Kosova je dobila velike povratne informacije za pogrešno određivanje prioriteta ulaganja. Svjesni potencijalnih problema u energetskom sektoru i nedostatka stabilnosti proizvodne jedinice u KEK-u nakon eksplozije, samo nakon poziva operaterima organizirana je donatorska konferencija na kojoj su neki predstavnici vlasti čak i kasnili.
 
Oštre kritike spram prioritizacije date su na sastanku donatora u organizaciji Svjetske banke, na kojem su KEK i Vlada Kosova zatražili pomoć za energetski sektor.

Mnoge kritike su bile na polju potpisivanja neprioritetnih ugovora kao i za povećanje plata u javnom sektoru, a i za radnike KEK-a. Na sastanku je odlučeno da se uradi detaljan pregled situacije i predstavi izvještaj KEK-a i KEDS-a, koji je sastavljen i poslat u određenom roku.
 
Prema ovom izvještaju, zbog kvarova i smanjenje proizvodnje energije, treba se vršiti uvoz u iznosima od oko 300 GWh električne energije do kraja godine, a cijelo napajanje treba da se zasniva na nestabilnoj proizvodnji obje jedinice KEK i uvoz. S druge strane, zbog lokalnih nestašica električne energije, KEDS i dalje uvozi dodatne količine električne energije.
 
Prema pravilima utvrđenim u sektoru električne energije na Kosovu od strane Regulatornog ureda energije, KEDS kao privatno preduzeće nije odgovorno za uvoz električne energije u izuzetnim slučajevima. Pretvoreno u monetarnu vrijednost, proizilazi da KEDS treba uvoziti energiju do 20 miliona eura kako bi izašao iz krize, iako za takvo što nije odgovoran.

Kao rezultat toga, saznaje se da su nakon okončanja donatorske konferencije, zvaničnici KEDS-a organizovali individualne sastanke sa predstavnicima ambasada kako bi dali dodatne informacije o stvorenoj krizi, ali rezultati sa tih sastanaka nisu objavljeni.
 
Na svo ovo stvoreno stanje, Regulatorni ured energije i dalje ćuti. Iako je odgovoran za regulisanje sektora električne energije, Regulatorni ured nije poduzeo nikakve korake radi prevazilaženja situacije. Čak, nakon sastanka s donatorima, lokalne institucije nisu smatrale za shodnim da nastave sastanke s donatorima kako bi im kazali o stvorenoj situaciji.
 
U ovim ljetnjim danima na Kosovu uvozi se velika količina električne energije iako, zbog velikih temperatura, potražnja za energijom je minimalna, a ova situacija se može pogoršati smanjenjem temperatura kada potražnja za električnom energijom raste.