Sa 65 glasova od prisutnih 82 poslanika

Isa Mustafa, lider Demokratskog saveza Kosova, izabran je za predsjednika Skupštine Republike Kosova. Za potpredsjednika je izabran Glauk Konjufca i Duda Balje iz redova nevećinskih zajednica ispred parlamentarne grupe "6+".

13:40 Nakon što je utvrđeno da ima kvoruma, prisusutno je bilo 82 poslanika, pristupilo se glasanju za prijedlog parlamentarne grupe LDK-AAK-Nisma za predsjednika Skupštine Kosova. Za prijedlog je glasalo 65 poslanika, čime je Isa Mustafa izabran za predsjednika Skupštine Kosova.

Za potpredsjednika je izabran Glauk Konjufca iz redova Samoopredjeljenja dok je iz redova nevećinskih zajednica na prijedlog parlamentarne grupe "6+" za potpredsjednika parlamenta izabrana poslanica Duda Balje, koja će po rotacionom principu biti prva potpredsjednica, a zatim će se redosljedom mijenjati Myfera Sinik, Ramush Ademi i Kujtim Paçaku iz parlamentarne grupe "6+".

Nastavljena sjednica bez poslanika PDK

13:35 Nakon okončanja sjednice od strane predsjedavajućeg po dužnosti Flore Brovine, poslanici opozicionog bloka i poslanici iz redova nevećinske zajednice su se vratili u salu. Također su se vratiti i poslanici pokreta Samoopredjeljenja. Sjednicom predsjedava najstariji poslanik koji dolazi iz redova srpske zajednice Milka Vuletić.

Opozicioni blok i VV napustili sjednicu

13:10 Za danas je završena konstitutivna sjednica pošto u sali nije bilo kvoruma za kandidata PDK-a, Agima Aliua za predsjednika Skupštine. U sali je bilo pristuno 47 poslanika. Naredna sjednica će biti sazvana u narednim danima.

PDK predlaže da pitanje predsjednika Skupštine ode na Ustavni sud, Koalicija predlaže Isu Mustafu

11:49 Flora Brovina je pokušala da stavi na glasanje kandidaturu Agima Aliua, predloženog kandidata ispred PDK za predsjednika Skupštine. Ovo je revoltiralo poslanike LDK-a, AAK-a i Inicijative s jedne strane i VV s druge i oni su napustili sjednicu.

Demokrartska partija Kosova je predložila da pitanje izbora predsjednika Skupštine Kosova ode na Ustavni sud.

U međuvremenu poslanica Vjosa Osmani je predložila Isu Mustafu za predsjednika Skupštine.

Nakon rasprave, predsjedavajuća po dužnosti, Flora Brovina je kazala da će Skupština imati pauzu do 13:00 časova.