Održaće se po dnevnom redu

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, održaće se po dnevnom redu koji je, u skladu sa pravilnikom o radu parlamenta, donijelo predsjedništvo starog skupštinskog saziva

Na sjednici starog predsjedništva, većinom glasova je donijeta odluka da je najveća parlamentarna grupa u novom skupštinskom sazivu koalicija Demokratskog saveza Kosova (LDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Građanske inicijative za Kosovo, koja broji ukupno 47 poslanika.

U parlamentu koji ima ukupno 120 mjesta, druga po snazi je poslanička grupa Demokratska partija Kosova (PDK) sa 37 poslanika, treća je Pokret Samoopredeljenje sa 16 poslanika, a četvrta je Lista "Srpska" koja je dobila devet poslanika.

Deset poslanika je iz redova manjinskih nesrpskih zajednica (Turci, Romi, Bošnjaci, Aškalije i Egipćani), a tu je i poslanik srpske nacionalnosti Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke.

Konstitutivnu sjednicu Skupštine Kosova će, kako nalaže poslovnik, formalno voditi najstari i najmlađi poslanik. To će biti Flora Brovina iz redova PDK, kao najstariji poslanik, a kao najmlađi Teuta Rugova, iz redova LDK, inače kćerka pokojnog predsjednika Ibrahima Rugove.

Koalicija LDK-AAK-Inicijativa će na sjednici imati svojih 47 poslanika. U toj koaliciji, LDK ima 30, AAK 11, a Inicijativa šest poslanika. Oni računaju na još devet poslanika Liste "Srpska", plus Nenad Rašić iz PDS, kao i na 10 poslanika iz redova nesrpskih zajednica. To bi ukupno bilo 67 poslanika, što je dovoljno za izbor novog predsjednika Skupštine Kosova.

Kandidat za predsjednika Skupstine Kosova iz redova koalicije LDK-AAK-Inicijativa biće lider LDK Isa Mustafa.

S obzirom da parlamentarna grupa PDK smatra da je ona pobjednik izbora 8. juna i da su post-parlamentarne koalicije nevažeće, onda se očekuje da će i PDK predložiti predsjednika parlamenta. Za tu funkciju pominju se imena Hajredina Kuçija i Arsima Bajramija.