Zbog nepridruživanja zelenom kartonu

Posljedice nepridruživanja Zelenom kartonu. Našim sunarodnicima koji se vraćaju da odmor provedu u zavičaju za samo dvije sedmice im se naplaćuje 30 eura.

Dok su naši sunarodnjaci koji šalju doznake oko pola milijarde godišnje primorani da plaćaju osiguranje bez potrebe, Kosovari koji žele otići u Grčku, Bugarsku ili neku drugu zemlju prisiljeni su plaćati puno više, piše list "Kosova Sot".

Iako su najviši državni organi prošle godine obećali da tokom 2014. godine naši sunarodnjaci koji budu dolazili na odmor na Kosovu neće plaćati granično osiguranje kao prethodnih godina, na njihovu žalost, naši migranti koji ulaze na teritoriju Kosova sa stranim registarskim tablicama, i dalje trebaju platiti dodatno osiguranje za njihova vozila, pošto Kosovo nije dio zone Zelenog kartona.

Prema pravilima koja su na snazi za dvije sedmice boravka na Kosovu naši sunarodnjaci moraju plaćati granična osiguranja, ništa manje nego 30 eura. Predstavnici kosovske strane u razgovoru sa Srbijom o tom pitanju tvrde da je najavljivani sporazum o ukidanje ove odredbe o osiguranju odgođen, zbog vanrednih izbora i može biti postignut samo nakon formiranja nove vlade Kosova.

Odlazeći zamjenik premijera Edita Tahiri, kaže da su stvari stigle u završnu fazu.