Tas na vagi u postizbornoj kombinatorici

Čelnici Liste srpska danas su bili na sastanku sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Saznaje se da se na ovom sastanku razgovaralo i o tome koga će Lista Srpska podržati oko formiranja nove Vlade Kosova, Ramusha Haradinaja ili Hashima Thaçija.

Dok se sklapaju postizborne kombinacije u Prištini srpski poslanici biće vjerovatno tas na vagi u formiranju vlasti na Kosovu, pošto lideri rivalskih albanskih partija računaju upravo na podršku tribuna iz "Srpske liste". Prema nezvaničnim informacijama, Srbi su, zasad, bliži saradnji sa blokom koji predvodi Ramush Haradinaj, prenose srbijanske "Večernje novosti".


Iako je Ustavni sud Kosova sugerisao da formiranje Vlade treba povjeriti PDK-u Hashima Thaçija koja je osvojila najviše glasova, neizvjesno je da li će bivši komandat OVK, koji želi pakt sa strankama manjina, uspjeti da okupi većinu.

Branimir Stojanović, predsjednik opštine Gračanica, kaže za "Novosti" da se iščekuje dogovor albanskih političara, kako bi Srbi dobili sagovornika u Prištini sa kojim bi mogli da pregovaraju oko eventualnog ulaska u vlast i da već imaju ciljeve.

Da će srpski poslanici biti nezaobilazan faktor u budućoj vlasti Kosova, smatra i Fatmir Sheholli, politički analitičar iz Prištine:

"Bez obzira na to ko bude mandatar, predstavnici 'Srpske liste' biće dio vlasti i po ustavnoj kategoriji i po paketu Ahtisaarija. Srpski poslanici imaju izuzetno dobru vezu sa Beogradom i to ih čini mnogo kvalitetnijim u razgovoru sa svim političkim snagama na Kosovu."

Sheholli vjeruje da će budući premijer biti Haradinaj, jer njegova Alijansa za budućnost Kosova sa još tri opozicione partije ima 63 poslanika iz redova Albanaca, što je dovoljno za formiranje vlade.

Na pitanje mogu li Srbi ući u koaliciju u kojoj je i pokret "Samoopredjeljenje", Sheholli kaže da su na intervenciju međunarodne zajednice u ovom pokretu "ublažili stavove" i da oni mogu biti samo podrška vladi u kojoj ne bi bio Thaçi.