Neizvjesno ko će formirati novu Vladu Kosova

Demokratska partija Kosova, koju predvodi aktuelni premijer Hashim Thaçi, pokušaće ove sedmice da postigne koalicioni sporazum o formiranju nove vlade, a taj dogovor trebalo bi da bude uspostavljen na principima otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskom rastu, saznaje beogradski "Danas" iz diplomatskih izvora u Prištini.

Sagovornici lista podsjećaju da je PDK pobjedila na nedavnim parlamentarnim izborima, ali da se nekoliko opozicionih stranaka udružilo u pokušaju da napravi postizbornu koaliciju, pa ostaje da se vidi da li će pojedini lideri opozicije "uspjeti da pomire veoma raznolika polazna gledišta o važnim pitanjima".

"O formiranju novog saziva vlade pregovaraju vođe opozicije Ramush Haradinaj, čija je stranka Alijansa za budućnost Kosova osvojila samo 50.000 glasova na izborima, Isa Mustafa, koji je izgubio i lokalne i parlamentarne izbore, Fatmir Limaj, kome se i dalje sudi za korupciju, kao i Albin Kurti, koji je nazvao sve gradonačelnike sa liste Srpska 'četnicima koji ne treba da budu u parlamentu, a kamoli u vladi'", navode izvori lista "Danas".

Petrit Selimi, zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hoxhaja, inače zadužen za odnose s javnošću u kabinetu Hashima Thaçija, kaže za "Danas" da je Kosovo prvi put organizovalo uspješne izbore na cijeloj teritoriji, uključujući sjever, a sada ostaje da stranka koja je pobjedila formira vladu.

"Nužno je da ko god bude u novoj vladi ispuni striktan uslov - mora se poštovati Briselski sporazum, dijalog u Briselu se mora nastaviti, a evropski put Kosova se mora potvrditi. Svako ko pokušava da odstupi od puta koji je Thaçi uspostavio u proteklih sedam godina imaće probleme na međunarodnom i unutrašnjem nivou", poručuje Selimi.