Sastanak i sa nesrpskim zajednicama

Kandidat za premijera političkog bloka LDK, AAK i Inicijative za Kosovo Ramush Haradinaj rekao je danas poslije sastanaka o budućoj vladi Kosova da su predstavnici Samoopredjeljenja dodali aneks u dokument sporazuma i time pregovarački proces vratili na početak.

Haradinaj je rekao da su predstavnici Samoopredjeljenja nakon finalnog dokumenta koji je bio u devet tačaka i gdje su se saglasili da dođe do sporazuma, iznenada dodali još jedan aneks u taj dokument koji je cijeli pregovarački proces vratio na "nultu tačku".
Politički blok LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo je u sjedištu AAK imao sastanak sa predstavnicima nealbanskih i nesrpskih zajednica (Bošnjacima, Turcima, Romima, Aškalijama i Egipćanima) gdje se razgovaralo o budućoj vladi Kosova.
Nakon sastanka Haradinaj je rekao da, što se tiče nesrpskih zajednica koje su predstavljene u Skupštini Kosova, one imaju identične stavove.
Za četvrtak je zakazana konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine.
Lideri Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj i Građanske inicijativa za Kosovo Fatmir Limaj, ranije su postigli dogovor o formiranju skupštinske većine, ali im je potrebna i podrška Samoopredjeljenja.
Tri stranke - LDK, AAK i Inicijativa - imaju zajedno 47 mandata u parlamentu od 120 mjesta, dok bi sa Samoopredjeljenjem imale podršku 63 poslanika.
Prema rezultatima izbora, održanih 8. juna, najviše glasova dobila je Demokratska partija Kosova (PDK) aktuelnog premijera Hashima Thaçija, ali nedovoljno da samostalno formira vladu.