Prema opštinskom zakonu

Zamjenica premijera na dužnosti Edita Tahiri poručila je juče u Prizrenu da barikade, takozvani park mira, spomenik caru Lazaru, ali i ostale nelegalno izgrađene spomenike nakon toga, treba srušiti.

Tahiri je podsjetila da je u Briselu, gdje je boravila ovim povodim, razgovarala bilaterarno sa predsatvicima EU, jer, kako je naglasila, srpska strana je došla nespremna.
Kazala je da je Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, inicirala plan koji predviđa uklanjanje svih barikada na i oko mosta u Mitrovici, i za to su, tvrdi, predviđeni konkretni rokovi.
“Država Kosovo ima urbanistički plan, opštinske vlasti imaju svoje planove, ali se uvijek mora poštovati generalni urbanistički plan. Ako se od minisatrstva za životnu sredinu ne dobije dozvola, ne može se graditi što se želi ni u jednoj opštini, pa ni na Ibarskom mostu u Mitrovici”, kazala je Edita Tahiri, poručivši “onima koji su u opštinskoj vlasti da poštuju zakon - u suprotnom preuzeće se neophodne mjere“.
Tahiri je rekla da su oni u razgovoru sa najvišim predsavnicima EU dali šansu dijalogu i konkretnom planu “ali, ako od strane Srbije bude sabotaže tog plana, mi smo suverena zemlja, narod nam je dao povjerenje i mi ćemo raditi svoj posao”, podvukla je ona.
Zamjenica premijera nije isključila mogućnost da se sve ovo radi sa ciljem “destabilizacije Kosova jer imamo jednu vrstu institucionalnog vakuuma”.
“Tražila sam od EU da izvrši objektivnu analizu i utvrdi koji je bio cilj da Srbija u ovo vrijeme gradi nove barikade“, rekla je Tahiri, podsjetivši da je bilo protesta i od strane Albanaca, zaključivši da “sve to upućuje na urgentno uklanjanje barikada i svih spomenika nelegalno izgrađenih nakon toga.“