Optužnica za organizirani kriminal i teško ubistvo

Danas je Specijalno tužilaštvo Republike Kosova ispred Osnovnog suda u Prištini podiglo optužnicu protiv okrivljenog Nasera Kelmendija.

U osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje Naseru Kelmendiju, kojeg Specijalno tuzilastvo Kosova tereti za četiri krivična djela

Ta krivična djela vezan su za međunarodnu trgovinu drogom, kao i za ubistvo državljana BiH Ramiza Delalića, javili su danas mediji.

Specijalno tužilastvo Kosova početkom mjeseca podiglo je optužnicu protiv Kelmendija za nekoliko krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal i rukovođenje organizovanom kriminalnom grupom.

U optužnici se Kelmendi tereti i za teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u Sarajevu, kupovinu, posjedovanje ili neovlašćenu prodaju i proizvodnju opasnih narkotika i psikoterapijskih substanci, uključujući razne količine - od 100 kilograma heriona do 150.000 ekstazi tableta.

Specijalno tužilaštvo Republike Kosova je podiglo optužnicu protiv okrivljenog Kelmendija zbog krivičnih djela: "organizirani kriminal", "teško ubistvo", "kupovina, posjedovanje, distribucija i neovlaštena prodaja opasnih narkotika i psihotropnih supstanci", "neovlašćena proizvodnja i prerada opasnih opojnih droga i psihotropnih supstanci", prenosi portal "Indeksonline".

Kelmendija je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bošnjačke vlasti i od tada se nalazi u pritvoru na Kosovu.

Kelmendi se nalazi na "crnoj listi" SAD i potjernici Interpola, na kojoj je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu. BiH Kelmendija tereti za organizovanje ubistva Delalića u Sarajevu 2007.