Završen sastanak

Još uvijek nije propala mogućnost dogovora LDK-AAK-Nisma sa pokretom Samoopredjeljenjem. Partije su se dogovorile da se nastavi sa pregovorima preko radnih grupi kako bi se iznašla mogućnost sporazuma o koalicionoj vladi.

13:50 Samoopredjeljenje traži da u Vladi ne bude uključena Lista Srpska i traži da se zaustavi dijalog sa Srbijom. Ove dvije tačke će biti ključne oko uključivanja Samoopredjeljenja u Vladu, prenosi portal "Express".

U međuvremenu, Isa Mustafa i Albin Kurti su napustili sjedište AAK-a, gdje je održan sastanak, a tu se još uvijek nalaze Fatmir Limaj i Ramush Haradinaj.

Lideri LDK-a i Samoopredjeljenja nisu dali izjave za medije o tome šta se dešavalo na današnjem sastanku četiri političke stranke.

Nema sporazuma opozicionog bloka sa VV

13:20 Današnji sastanak opozicionog bloka LDK-AAK i Nisma je rezultirao bez ikakvog sporazuma sa pokretom Samoopredjeljenje.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je rekao da iako je došlo do približavanja stavova, ipak nije došlo do sporazuma.

"Iako smo imali približavanja stavova, mi smo tražili da postignemo potpuni i primjenljiv sporazum u praksi, ali to nije uspjelo i stoga nije postignut sporazum", rekao je Kurti.

On je rekao da očekuje da će opet u toku dana imati sastanke, kako bi mogli doći do usaglašavanja stavova oko postizanja sporazuma.

"Inače, u ovakvim uslovima nećemo glasati za predsjednika Skupštine", rekao je Kurti.

S druge strane, lider AAK-a, Ramush Haradinaj se nada u postizanje sporazuma u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana.


Sporazum LDK-AAK-Nisma sa VV u ćorsokaku

12:15 Izvori portala "Indeksonline" unutar sastanka opozicionog bloka LDK-AAK-Nisma sa VV su izjavili da je nemoguće da se sa Samoopredjeljenjem (VV) postigne sporazum.

Epoka e Re: Samoopredjeljenje u Vladi Kosova

11:20 Očekuje se da će danas biti potpisan sporazum o saradnji Pokreta Samoopredjeljenje sa koalicijom koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, piše list Epoka e Re.

Sporazum, kako navodi taj list, predviđa da Samoopredjeljenje postane dio vladajuće koalicije na Kosovu.
 
Funkcioner Pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri rekao je da su sve tri stranke, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, prihvatili principe tog pokreta, ali je dodao da ostaje da se to pretoči u sporazum.
 
Lider Demokratskog saziva Kosova Isa Mustafa izrazio je uvjerenje da će stranke zajedno nastaviti da se kreću u pozitivnom smjeru.