Victoria Nurland u Prištini i Beogradu

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland posjetila je u nedjelju Prištinu i Beograd, gdje je sa zvaničnicima dveju zemalja razgovarala o daljoj normalizaciji odnosa i primjeni Briselskog sporazuma.

Nuland je ranije tokom dana posjetila Prištinu, gdje je razgovarala s predsjednicom Kosova, Atifetom Jahjaga, i liderima političkih partija.
Poslije razgovora sa Jahjagom nije bilo izjava za medije. Nuland je u prostorijama kosovske skupštine razgovarala s kandidatom za premijera ispred koalicije LDK-AAK i Inicijative za Kosovo Ramushom Haradinajom i liderom LDK Isom Mustafom, a potom se sastala i s liderom PDK Hashimom Thaçijem, čija je stranka osvojila najviše glasova na vanrednim parlametnarnim izborima 8. juna.
Ni poslije ovih razgovora Nuland nije dala izjavu za medije, a Vlada Kosova je saopštila da se razgovaralo o aktuelnoj politickoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i produbljivanju saradnje kosovske vlade sa vladom SAD.
Thaçi je, kako je saopšteno rekao da su dijalogom postignuti konkretni rezultati. Prema Thaçijevim riječima, sa Srbijom ima i poteškoća u sprovođenju dogovorenog tokom dijaloga, ali te prepreke će, smatra on, biti prevaziđene uz pomoć SAD i EU i proces normalizacije biti okončan "kao dvije suverene i nezavisne države".
Haradinaj i Mustafa su, poslije razgovra sa Nuland istakli da će nastaviti dijalog sa Srbijom i naglasili da će ispuniti sve obaveze koje su dogovorene tokom dijaloga.  Prema riječima Haradinaja, sastanak sa visokom zvaničnicom Stejt departmenta ranije je dogovoren i zbog toga nisu bili prisutni Fatmir Limaj i Albin Kurti.
Lokalni mediji javili su da će visoka zvaničnica SAD objasniti sagovornicima stav Washingtona o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i drugim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu situaciju na Kosovu.
Nurland se kasnije tokom dana u Beogradu sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 
Ona je nakon dijaloga izjavila da SAD podržavaju ambiciozni plan reformi Vlade Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
"SAD imaju interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekla je Nulandova na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije.
"Ovdje sam da naglasim da SAD žele da prošire i ojačaju odnose i saradnju sa Srbijom u regionalnim pitanjima, evro-atlanskim pitanjima i kada je riječ o ekonomiji", dodala je Nuland.
Visoka funkcionerka Stejt departmenta posjetila je u petak i subotu Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, a iz Beograda će otputovati za Skoplje, a potom u London i Brisel.