Objašnjenje o protestnim pismima

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova hitno pozvalo na razgovor ambasadora Makedonije u Prištini Iliju Struževskog i od njega je zatražilo objašnjenje o protestnim pismima Skoplja.

Kako javlja KTV pozivajući se na neimenovane izvore, od Struževskog je zatraženo objašnjenje o značenju dva protestna pisma koje je kosovskom ambasadoru Ylberu Hysi juče predao MIP Makedonije.

Zvaničnik kosovskog MSP je makedonskom ambasadoru prenio stav Vlade Kosova da obje strane u Makedoniji treba da se uzdrže od nasilja, nastalog tokom protesta Albanaca zbog procesa "Monstrum" u kome su njihovim sunarodnicima izrečene doživotne robije za ubistvo petorice makedonskih mladića.

KTV je javila da je danas slično postupilo i Ministarstvo inostranih poslova Albanije koje je zatražilo objašnjenja oko protestne note koju je MIP Makedonije juče uručio albanskom ambasadoru u Skoplju.

Učesnici protesta ocjenjuju da su šestorica osuđenih Albanaca nevini i da je presuda protiv njih diskriminatorska. Prošlog petka u Skoplju su izbili neredi tokom protesta i tada je povrijeđeno više od 20 ljudi.

Prema navodima nekih makedonskih medija, na proteste su dolazili i Albanci sa Kosova i iz Albanije.