Kazne i za građevinske kompanije

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Kosova Dardan Gashi izjavio je da će u skladu sa zakonom krivično goniti sve graditelje ilegalnih trgova na sjeveru Kosova.

"Aktivnosti posljednjih dana u Mitrovici, kao što su zidanje parkova, trgova i barikada, su ilegalni akti i kao takvi su u suprotnosti sa zakonima na snazi u Republici Kosovo, odnosno sa Zakonom o izgradnji i Zakonom o prostornom planiranju", saopštio je Gashi.
Prema njegovim navodima, takvo ponašanje ne samo da je nelegalno, već se smatra i krivičnim djelom, a oni koji su u to ukljućeni, nezavisno od funkcija koje imaju, dovode sebe u situaciju da budu krivično gonjeni.
"Treba istaći da krivično gonjenje neće mimoići ni građevinske kompanije", dodaje se u izjavi.
"U ime Vlade Kosova i Ministrstva životne sredine i prostornog planiranja tražimo od svih aktera da se uzdrže od jednostranih djela i da sačekaju proces razgovora koji se događa u Prištini i u Briselu", dodao je Gashi.
On je naveo i da je Vlada Kosova odlučna u namjeri da sprovodi zakone koji su na snazi na cijeloj teritoriji Kosova i da aktivno traži rješenja koje će poštovati interese građana i zakone Kosova.
Sredinom juna, na sredini glavnog Ibarskog mosta u Mitrovici uklonjena je betonska barikada, a potom su odmah lokalni zvaničnici postavili betonske žardinjere, klupe i taj prostor nazvali "Park mira". Poslije toga je kod mosta na Ibru počela izgradnja pešačke zone i Trga cara Lazara.
Albanci su potom prije nekoliko dana u multietničkim naseljima u Sjevernoj Mitrovici postavili žardinjere koje su nazvali trgovima i dali im imena Adem Jashari u Bošnjačkoj mahali i Trg UÇK, u naselju Suvi Do.