VV dio izvršne vlasti Kosova!?

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je danas da će parlamentarna grupa te stranke u Skupštini Kosova biti konstruktivna.

Nakon upisivanja u listu poslanika novog saziva Skupštine Kosova, Kurti je novinarima izjavio da poslijeizborna koalicija LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo do nedjelje treba da odgovori na zahtjeve Samoopredjeljenja za podršku tog pokreta kako bi te stranke pokušale da formiraju vladu bez Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thaçija.

Samoopredjeljenje podršku uslovljava zahtjevima povezanim sa razgovorima sa Srbijom i privatizacijom na Kosovu.

Ti zahtjevi iznijeti su na jučerašnjem sastanku lidera LDK Isa Mustafe, AAK Ramusha Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmira Limaja, koji je trajao više od tri sata.

Kurti juče, prvi put, nije isključio mogućnost da Samoopredjeljenje bude dio izvršne vlasti, ako budu prihvaćeni njihovi uslovi.

Politčki analitičari na Kosovu ocjenili su da je tokom mjesec dana razgovora o mogućoj koaliciji protiv nove vlade Thaçija došlo do značajnih umekšavanja stavova Samoopredjeljenja kada je riječ o razgovorima sa Srbijom i privatizaciji.

Na početku je Samoopredjeljenje tražilo potpuni prekid razgovora sa Beogradom. Ti razgovori su, međutim, jedan od uslova za nastavak evrointegracija Kosova.