Samo 34.6 posto pokazalo pozitivan rezultat

Od 485 učenika koji su izašli na testu u nastavi na bosanskom jeziku samo je 168 učenika položilo test. 21 hiljada i 918 svršenih maturanata ili 52.1 posto od 42 hiljade koliko je izašlo na ovogodišnjem Državnom testu mature pokazalo je pozitivne rezultate. U međuvremenu se očekuje da će Univerzitet u Prištini sutra objaviti konkurs za upis novih studenata.

Zamjenik ministra za obrazovanje, ujedno i predsjednik Centralne državne mature, Nehat Mustafa, na konferenciji za novinare objavio je rezultate prolaznosti Državnog testa mature za 2014. godinu.

Zamjenik ministra je rekao da je ove godine Državni test polagalo 42.052 maturanata, od kojih je pozitivan uspjeh postiglo 21.918 ili 52,5 posto maturanata koji su polagali na albanskom jeziku, 34.6 posto maturanata iz nastave na bosanskom jeziku i 51.1 posto maturanata iz turske zajednice.

Mustafa je ovom prilikom zahvalio predstavnicima javnih univerziteta koji su pomogli organizaciji ovog procesa kao i predstavnicima medija koji su pomno pratili i izvještavali.

Zamjenik ministra Mustafa, je također rekao da Divizija za standarde, monitoring i procjenu je danas podnijela krivičnu prijavu protiv svih građana Republike Kosova koji su intervenisali u procesu tako što su komunicirali ili pokušali komunicirati putem društvenih mreža, u kojoj se nalazi 160 imena građana Republike Kosovo.