Eskalacija nasilja će imati posljedice po region

Vlada Kosova pažljivo prati posljednja dešavanja u Makedoniji, a nakon presuda optuženima u slučaju "Monstra", te poziva sve strane na oprez i da rješenje nađu dijalogom, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Vlade, Sporazum iz Ohrida se treba provoditi doslovce kako bi se izbjeglo međuetničko nasilje.

 "Vlada Republike Kosova ponavlja da su politički dijalog između zajednica i potpuno sprovođenje Ohridskog sporazuma jedini način za rješavanje otvorenih pitanja između zajednica u Makedoniji. Poštovanje fundamentalnih ustavnih i institucionalnih prava je jedini način da se izbjegne eskalacija nasilja, koja može imati teške posljedice po region", navodi se u saopštenju u ponedjeljak.

Dodaje se da je Kosovo posvećeno evro-atlanskim integracijama i regionalnoj saradnji, i s toga poziva sve strane u Makedoniji da se uzdrže od nasilja kao sredstva za rješavanje političkih pitanja.

"Albanski narod u Makedoniji ima svoje predstavnike izabrane na demokratski način, a koji imaju za obavezu da se institucionalno bave problemima i brigama albanskog naroda", dodaje se u saopštenju.

Nekoliko desetina policajaca i demonstranata povrijeđeno je u Skoplju i drugim makedonskim gradovima u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca, uoči uskrsa 2012. godine u Smilkovcu.