Prodaja vozila na Kosovu

Visoka nezaposlenost, nedostatak novca i visoke akcize i carina su razlozi koji ometaju kupoprodaju vozila. Industrijska zona u Prištini, auto-pijaca na kojoj se prodaju korišćena vozila okuplja građane iz svih dijelova Kosova.

U toku dana, samo do podneva više od 400 vozila na auto-pijaci ponuđeno je na prodaju, ali samo manje od 10 posto njih uspije promjeniti vlasnika. Tako kažu za portal "KosovaPress" prodavači na ovoj pijaci.

Primjećuje se da je većina ovih vozila došlo iz evropskih zemalja.

Cijene raznih vozila, najniže se kreću od pet hiljada eura, a idu i do 20 hiljada eura, za prodavce su razumne, međutim priznaju da je interes građana za njihovu kupovinu vrlo nizak.

S druge strane, za kupce je suprotno.

Ove cijene oni vide prilično visokim, s obzirom da moraju platiti carinu i akcizu za vozila. No, u nedostatku gotovog novca, zamjena vozila ili nešto drugo je dobra prilika za njih.

A na tržištu gdje su parkirani ovi automobili niko nije ništa investirao, a za to je sama opština Priština odgovorna.

Istref Mazreku iz Malisheva, kaže za "KosovaPress" da iako cijene nisu dovoljno visoke, carina je ta koja ih spriječava da kupe neki dobar automobila.

"Za ovaj Audi treba platiti carinu najmanje 4 hiljade eura. Carina je veoma skupa. Neke zakone smo izjednačili sa onima u ALbaniji, ali oni na ovo ne nailaze, jer u Albaniji vozilo možeš cariniti za 600 eura", rekao je on.

I Safet Skenderaj kaže da je teško kupiti automobil po povoljnoj cijeni uz mogućnosti koje građana Kosova imaju danas.

"Previše je skupo... Cijena ispod 5 hiljada nema", rekao je on.

Jedan prodavac ima na prodaju dva vozila. Fatmir Ferati iz Podujeva kaže da je najveći interes građana da izvrše zamjenu.

"Danas sam na prodaju donio tri vozila. Zainteresiranih ima, ali onih sa novcem je veoma malo. Mnogo više je onih koji su zainteresirani za zamjenu, a nama to ne odgovora", kaže Ferati.

Osim toga, građani žele kupiti luksuzna vozila i u zamjenu za životinje. Idriz Musliu iz Vučitrna kaže da su mu za njegovo vozuilo nudili tri krave i dva teleta.

"Uplašio sam se. Nisam im prodao jer nisam znao gjde su uzeli stoku. Za novac ću prodati. Procjenio sam moje vozilo na sedam hiljada eura", rekao je on.

S druge strane, Faredin Halili, iz Prizrena, kaže da je na autopijacu izašao samo iz radoznalosti da vidi kako se prodaju vozila. Međutim, rekao je da ako je neko zainteresovan da kupi njegov auto za 19.500 eura, on ga prodaje.

"Kao što se vidi ima krize i na auto-pijaci", kaže on.

Prodavci tvrde da je zbog visokih cijena carine, oni moraju sniziti cijene, ali opet nema kupaca. Međtim, prema ljudima koji nadgledaju ovu pijacu, u toku jedne nedjelje preko 400 vozila dolazi na prodaju, ali nisu dali tačan podatak koliko uspije da se proda, obrazlažući da takve podatke ima samo opština Priština.

Portal "KosovaPress" je pokušao da kontaktira zadužene u opštini, ali nisu uspjeli dobiti nikoga.