Povećanje cijena struje utiče i na druge cijene

Procjenjuje se da na Kosovu jedno domaćinstvo u prosjeku tokom godine potroši više od 1200 eura za korištenje električne energije. Uz novu tarifu koju je u vidu odluke donio Regulatorni ured za energetiku, računi za struju će biti za 5 posto veći, a svaka porodica će godišnje plaćati 60 eura više ili oko 5 eura više za jedan mjesec.

Izvršni direktor Instituta STRAS Ibrahim Rexhepi, procjenjuje da je budžet Kosovara relativno mali da se suoči sa povećanjem cijene električne energije. On smatra da rast cijena energije utiče i na kretanje drugih cijena.

"Iako je rast cijene mala, međutim bilo koje kretanje cijene električne energije može biti generator za kretanje drugih cijena. Stoga i ovih 5 posto će nesumnjivo imati uticaja - ali ne u mjeri za koju smo se uplašili".

Za Rexhepija problem predstavlja tarifni sistem, jer prema njegovim riječima, treba mijenjati tarifnu strukturu.

"Dok zemlja ima ovu strukturu proizvodnje električne energije, odnosno dok ne može uravnotežiti proizvodnju i potražnje na dnevnoj bazi, biće kaznene tarife, odnosno onih koji pokušavaju da reguliše količinu potrošnje", rekao je Rexhepi za list "Tribuna".