Mandat prvo Thaçiju

Konstitutivna sjednica treba biti održana u roku 30 dana od dana potvrde izbornih rezultata, do koje je došlo u petak.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sazvat će idućih dana konstituivnu sjednicu Skupštine, koja bi mogla biti održana u razdoblju od 15. do 20. jula.
Prema Ustavu Kosova, Skupština se bira na mandat od četiri godine, počevši od dana konstitutivne sjednice, koja treba biti održana u roku od 30 dana od dana potvrde izbornih rezultata.
Taj rok je počeo teći od petka, 4. jula, s obzirom na to da je tada Centralna izborna komisija Kosova proglasila službene rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, javlja portal Telegraf.
Odmah pošto je CIK proglasio službene rezultate izbora, Jahjaga je u obraćanju javnosti rekla da će, uz uvažavanje zakonskih rokova i oslanjajući se na Ustav Kosova, idućih dana donijeti odluku o određivanju datuma održavanja konstituivne sjednice novog skupštinskog saziva.
Mandat prvo Thaçiju
Izvori portala Politiko.net su objavili da se očekuje da će konstitutivna sjednica Skupštine biti održana između 15 i 20 jula.
Ustavni sud Kosova je u utorak objavio odluku po kojoj bi kosovska predsjednica mandat za sastav vlade prvo trebala ponuditi Hashimu Thaçiju, lideru Demokratske partije Kosova, koja je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.
Prema odluci Ustavnog suda, kako prenosi Express, u slučaju da Thaçi za 15 dana ne uspije formirati vladu, mandat za sastav vlade bi trebao ići onome ko osigura većinu u Skupštini Kosova.
Iako je koalicija predvođena PDK-om osvojila najviše glasova na izborima i pripada joj 37 mandata u Skupštini, ona ne može samostalno formirati vladu, za koju je potreban 61 glas zastupnika.
Demokratski savez Kosova je uspio osvojiti 30 mandata, Pokret Samoopredeljenje 16, Alijansa za budućnost Kosova 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jednog zastupnika, a još 10 mandata rezervirano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).
Alijansa za Novo Kosovo ostaje vani
Alijansa za Novo Kosovo definitivno ostaje izvan Skupštine, s osvojenih 4.67 posto glasova.
LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo ujedinjeni u koaliciju imaju zajedno 47 zastupnika, a mediji u Prištini javljaju da bi mogli dobiti i podršku Samoopredjeljenja.
Zajedno sa zastupnicima Samoopredjeljenja, imali bi 63 mandata u Skupštini i mogli bi formirati vladu.
Generalni sekretar Samoopredjeljenja Dardan Molliqaj je rekao da su se stavovi Samoopredjeljenja i Koalicije LDK-AAK i Inicijative za Kosovo maksimalno približili i da je sada sve izvjesnije da će koalicija LDK-ABK i Inicijativa za Kosovo dobiti podršku Samoopredjeljenja za predsjednika Skupštine i formiranje vlade Kosova.
Samoopredeljenje je omekšalo stav o dijalogu s Beogradom, ali se čvrsto drži svoje pozicije vezano uz koncept privatizacije PTK-a i Trepče.