Okončan uspješan proces

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je jučer proglasila zvaničnim rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna.

Član CIK-a Florian Dushi je rekao da je time okončan uspješan izborni proces.

"CIK je sertifikovao rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 8. juna 2014. godine i time je okončan jedan veoma značajan izborni proces na Kosovu", kazao je Dushi.

Koalicija predvođena Demokratskom partijom Kosova je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini.

LDK je uspjela da osvoji 30 mandata, Pokret Samoopredjeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedan poslanik, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci - tri poslanika, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).

Alijansa za Novo Kosovo Behgjeta Pacollija definitivno ostaje van skupštine sa dobijenih 4.67 odsto glasova.

Prema podacima CIK-a, na izborima je glasalo 42,63 odsto građana sa pravom glasa.

Ustavni sud Kosova je u utorak objavio odluku po kojoj bi kosovska predsjednica Atifete Jahjaga mandat za sastav vlade prvo trebalo da ponudi Hashimu Thaçiju, kao lideru PDK, koja je osvojila najviše glasova na nedavnim izborima.

Prema odluci suda, u slučaju da Thaçi za 15 dana ne uspije da formira vladu, mandat za sastav vlade bi treba dati onome ko obezbjedi većinu u skupštinu Kosova.

Konačne rezultate možete pogledati OVDJE!