Pravni vakuum

Iako Kosovo ima sigurosne mehanizme putem kojih se mogu pratiti pojedinci koji bi mogli da se uključe u sukobe van teritorije Kosova, postoji pravni vakuum za sankcionisanje takvih osoba jer je upravo jedan takav zakon stao na – pola puta.

Sredinom marta Skupština Kosova usvojila je u načelu Prijedlog zakona o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje. Na skupštinskoj debati je, međutim, rečeno da je zakon previše generalizovan i da se nije jasno navelo da se radi o problemu učešća građana u ratu u Siriji, te je stoga zakon poslat na doradu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je zakon budući da je u posljednje vrijeme uočen porast pojedinaca koji, uz širenje kriznih žarišta u svijetu, a u cilju realizacije svojih interesa, organizovano ili nezavisno učestvuju u raznim konfliktima van zemlje za određenu sumu novca ili zbog ostalih privilegija, kazao je tada ministar Bajram Rexhepi.
Da se na jednom takvom zakonskom okviru radilo rečeno je i ranije nakon što su kosovski zvaničnici procijenili da konkretno u ratu u Siriji učestvuje od 20 do 30 Kosovara.
Međutim, zakon nije stigao do drugog čitanja i usvajanja zbog raspuštanja Skupštine.
Ahmet Isufi, bivši predsjednik parlamentarne Komisije za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadzor Bezbjednosnih snaga Kosova, navodi da je Nacrt zakona u potpunosti bio spreman za drugo čitanje.
“Radi se o Nacrtu zakona koji je prošao prvo čitanje, ali do drugog čitanja nije došlo zato što se Skupština u međuvremenu raspustila. Komisija je zakon izmijenila i spreman je da ide dalje i da se što prije usvoji u Skupštini Kosova. Zakoni koji su u drugom čitanju i koji nisu usvojeni, mogu se odlukom budućeg predsjedništva Skupštine proslijediti dalje na usvajanje“, kaže Isufi.
Naim Maloku, stručnjak za bezbjednosna pitanja, u izjavi za RSE navodi da nedostatak jednog takvog zakona Kosovo dovodi u pravni vakuum, ali, po njemu, postoje nekoliko mehanizama za praćenje bezbjednosne situacije, uključujući i ona lica koja mogu biti uključena u aktivnosti koje spadaju u domen terorizma ili koje su povezane sa konfliktom u Siriji.
„Kosovo u ovom trenutku nema zakonskih mehanizama i neusvajanje tog zakona praktično ostavlja Kosovo u nedostatku tih mehanizama. Kosovska obavještajna agencija ima dobro formirano Odjeljenje za borbu protiv terorizma i vjerujem da će odraditi dobro svoj posao u praćenju pojava ili ličnosti a koji imaju tendenciju da se uključe u bilo kakve konflikte“, naglašava Maloku.
I Isufi procjenjuje da postoji pravni vakuum, ali dodaje da postoje i drugi pravni mehanizmi za rješavanje problema a koji se odnose na bezbjednost u zemlji, uključujući i implikacije ili trendove angažovanja građana u sukobima u inostranstvu.
„Što se tiče pitanja sigurnosti i pravde na Kosovu, ona se mogu adresirati i sudovima i kao takva mogu se riješiti. Ali u svakom slučaju, najadekvatnije bi bilo kada bi na snazi bio zakon koji zabranjuje učešće u stranim konfliktima“, kaže Isufi.
Maloku podsjeća i da su pravosudni organi sada već poduzeli određene korake kao što su pretres i hapšenje nekoliko osoba u Kačaniku, a za koje se sumnjalo da su imali ulogu u regrutaciji pojedinaca, ili da su počinili djela koja idu u korist obje strane sukoba u Siriji. Ali, prema njegovim riječima, mogućnosti njihovog sankcionisanja zakonom su još uvijek slabe.