I to dan poslije izbora, 9. juna

Najbliži saradnici lidera Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafe nisu dozvoli da ostavka koju je on dao stupi na snagu, zbog čega on niti može da vodi stranku niti mu se dozvoljava da ode, prenio je portal "Telegrafi".

Portal "Telegrafi" je od jednog ambasadora zemalja "velike petorke" (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) saznala da je Mustafa dan poslije izbora, 9. juna, podnio ostavku koja je poslije dva dana povučena do održavanja izbora u njegovoj stranci u jesen ove godine.
 
Izvori unutar LDK su za "Telegrafi" kazali da su na povlačenje ostavke Mustafu ubjedili predsjednici Gnjilana Lutfi Haziri, Podujeva Agim Veliu i Uroševca Muharem Sfarqa, koji su i članovi Predsjedništva stranke, pošto bi shodno statutu stranke na njeno čelo automatski došao prvi potpredsjednik Sabri Hamiti, što oni nikako nisu željeli.
 
"Isa ne podnosi ostavku ne zato što ne osjeća obavezu da je podnese zbog neuspjeha na izborima, već stoga što bi u ovoj fazi, prije održavanja unutarpartijskih izbora, rukovodstvo LDK odmah preuzeo klan Hamitija koji će tako još ojačati", rekao je jedan od članova Predsjedništva LDK koji je želio da ostane anoniman.
 
Prema istom izvoru, Isa namjerava da kao nasljednika ostavi Lutfi Hazirija ili Agima Velijua, i to je još jedan razlog zašto do sada nije podnio ostavku.
 
"Ne znamo kako će dalje teći procesi unutar LDK. Isa je ubjeđen da neće biti predsjednik Skupštine Kosova u dogovoru s opozicionim blokom, da neće moći da se odupre unutaršnjem pritisku i da nema druge alternative osim ostavke", kazao je isti izvor.
 
Dosadašnji potpredsjednik LDK i Skupštine Kosova Sabri Hamiti na sastanku parlamentarne grupe 30. juna jasno je stavio do znanja da je nemoguće da Mustafa dođe na mjesto predsjednika parlamenta.