Provokacijom do publiciteta

Spot golišave pop-zvijezde u pravoslavnom hramu ne narušava dobre odnose između Srba i Albanaca jer oni ne postoje.

Mlada albanska pop-zvijezda iz Prištine Era Istrefi vjerovatno je postigla ono što je htjela. Priča o njoj već je preplavila region i sada ova, do juče anonimna, pjevačica može da bude sigurna da je izašla iz strogo lokalnih okvira.
Osamnaestogodišnja pjevačica dospjela je u fokus javnosti nakon što je snimila spot za pjesmu "E dehun" u kome, oskudno odjevena, u providnoj majici i kratkom šortsiću, igra u nedovršenom pravoslavnom hramu Hrista Spasa u Prištini. Osim nje u spotu se pojavljuje još nekoliko statista, koji polugoli skaču i pjevaju među zidovima davno počete građevine koja nikad nije završena.
Nesreća što razgolićena klinka, koja mahnita u nedovršenom pravoslavnom hramu dok snima videospot, nije ono što najviše tišti getoizirane Srbe i ostale nealbance na Kosovu. Ovaj spot nije nešto što narušava dobre odnose između Srba i Albanaca na Kosovu, iz prostog razloga što ti odnosi ne postoje.
Provokacijom do publiciteta
Vijest sa oštrim reakcijama Srpske pravoslavne crkve, koja je osudila najnovije skrnavljenje nedovršenog sabornog hrama, izazvala je veliku pažnju i vjerovatno drastično povećala internetski saobraćaj ka videospotu koji se ‘vrtio’ zahvaljujući radoznalosti čitalaca da vide taj “čin bogohuljenja gole albanske pjevačice”.
YouTube statistika kaže da je spot pregledan blizu milion i po puta, a iako je video postavljen polovinom maja, najveći skok zabilježen je upravo poslije dospijevanja priče u srpske medije, a odatle i na regionalne portale.
Ni prvi, ni posljednji put da se pop-kultura nađe u klinču s religijom i seksualnošću te povredi osjećanja vjernika. Nismo li već imali priliku da zavirimo u brevijar neukusa gledajući gomilu spotova koji podsjećaju na najavne špice filmova za odrasle, a u kojima se na razgolićenim poprsjima turbo-folkerki sjaje vjerski simboli?
Cijeli članak možete pročitati ovdje!