Dva pokušaja za predlaganje mandatara

Sve partije su prihvatile odluku Ustavnog suda a aktuelna opozicija upozorava da Thaçi nema većinu i traži mandate.

Predsjednik PDK-a Hashim Thaçi saopštio je da poštuje odluku Ustavnog suda koja omogućava predsjednici Kosova da u dva pokušaja predloži mandatara za sastav nove vlade iz partije, odnosno predizborne koalicije, koja je osvojila najveći broj glasova, a to je njegova PDK.
"Upravo sam dobio odluku Ustavnog suda Republike Kosova koja određuje pobjednika na izborima i pravo mandataru da formira nove institucije prema članu 95, stav 4 Ustava Kosova, i Zakonu o opštim izborima koji određuje način i rokove za formiranje koalicije. Poštujem ovu odluku u potpunosti”, napisao je Thaçi na svom facebook profilu.
Ustavni sud je odlučio da formiranje vlade imaju pravo samo predizborne a ne postizborne koalicije. PDK je na izborima nastupila u koaliciji sa nekoliko manjih partija, dok je koalicija aktuelnih opozicionih partija formirana poslije izbora van skupštine.
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da će postupiti u skladu sa odlukom Ustavnog suda.
Postizborna koalicija opozicionih partija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, prihvatila je odluku Ustavnog suda.
"I pored uvjerenja da samo skupštinska većina može da predloži mandatara za sastav nove vlade, a to znači naša koalicija, mi prihvatamo odluku Ustavnog suda kao jedine institucije koja ima pravo da tumači Ustav”, saopštila je koalicija LDK-AAK-Inicijativa dodavši da vjeruje u Kosovo gdje su odluke pravosudnih organa ne dovode u pitanje te da će poštovati sve dalje procedure.
Odmah poslije izbora ove partije su odlučile da formiraju koaliciju i nastupe zajedno u spriječavanju Thaçija da formira vladu. Najavili su da će odbiti svaki njegov poziv.
"Koalicija LDK-AAK-Inicijativa ima skupštinsku većinu, stoga očekujemo da u skladu sa odlukom Ustavnog suda ova koalicija počne procedure za formiranje nove kosovske vlade. Još jednom potvrđujemo da nećemo prihvatiti, ni kao koalicija ni kao pojedinačne partije, poziv mandatara skupštinske manjine za konsultacije o formiranju novih institucija", navodi se u saopštenju.
Ova koalicija smatra da treba da preuzme formiranje vlade jer Thaçi to neće uspjeti pošto nema većinu u skupštini. Pozvali su Thaçija da, u cilju izbjegavanja institucionalnog vakuuma, a na osnovu činjenice da nijedna partija neće sa njim u vladu, odmah vrati mandate predsjednici Kosova Atifete Jahjagi.