Kosovo do 2020. godine članica UN

Neće biti buduće vlade bez Demokratske partije Kosova, izjavio je potpredsjednik ove partije, Enver Hoxhaj, bez obzira što, kako on kaže, čekaju interpretaciju Ustavnog suda. Ove komentare, Enver Hoxhaj, trenutni ministar inostranih poslova Vlade u ostavci dao je za RTK 1.

Za Albaniju dobijanje statusa zemlje kanidata za učlanjenje u Evropsku uniju, prema riječima Hoxhaja, nakon decenijske demokratske tranzicije, ovo je najveći događaj koji se desio Albaniji i ovim se desio "potpun povratak u evropsku civilizaciju".

On očekuje da će Albanija u periodu od dvije godine moći otvoriti pregovore o članstvu i kaže da "prema dinamici se može dogoditi da u periodu od deset godina bude članica EU".

Prema njegovim riječima, pet novih zemalja su u procesu priznanja Kosova, tri koje su članice Evropske unije, Grčka, Rumunija i Slovačka, za koje vjeruje da će ovih mjeseci priznati Kosovo i dvije zemlje Afrike su već donijele odluku o priznavanju Kosova.

Španija, prema njegovim riječima, zbog unutrašnjih razloga ne uspijeva da prizna Kosovo, ali očekuju i uticaj na Kipar preko Grčke, nakon priznanja od ove posljednje.

Do 2020. godine ministar Hoxhaj vjeruje da će Kosovo uspjeti da se pridruži Ujedinjenim nacijama i u njenim agencijama.