Neizvesna podrška opoziciji

Uslov Pokreta Samoopredjeljenje za formiranje nove Vlade Kosova po kom bi se prekinuo dijalog sa Srbijom, pojačao je dileme međunarodne zajednice da li da podrži opozicionu koaliciju u nameri da postane vlast, piše dnevnik "Tribuna".

Nakon posljednjih posjeta međunarodnih predstavnika Prištini pojačani su zahtjevi da buduću koaliciju formiraju Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thaçija, te opozicioni Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, jer su to partije koje podržavaju razgovore sa Srbijom.

Istovremeno, kao kompromis sa LDK i AAK nije odbačena mogućnost da funkciju premijera dobije Ramush Haradinaj, a ne Hashim Thaçi, piše "Tribuna".

Međunarodni faktori insistiraju da nova vlada kao jedan od najznačajnijih ciljeva ima nastavak dijaloga sa Srbijom i ostvarivanje do sada postignutih sporazuma.

Opozicioni blok, LDK, AAK i Incijativa za Kosovo (Nisma), prema preliminarnim rezultatima izbora od 8. juna, ima 47 poslanika, što ne obezbjeđuje parlamentarnu većinu, tako da će zavisiti od podrške Samopredjeljenja koje kao jedan od uslova postavlja i prekid razgovora sa Srbijom.