Nisu dobili dovoljno glasova

Bogatstvo svih poslanika biznismena u prošlom sazivu Skupštine Kosova je "otežalo" na oko 407 miliona eura, dok bogatstvo svih poslanika biznismena za naredni mandat "teži" svega 50 miliona eura, piše "Botapress".

Nisu svi biznismeni koji su se borili za stolicu poslanika sakupili dovoljno glasova da budu ponovo u poslaničkim foteljama Skupštine Kosova.

Najveći biznismen na Kosovu, Behgjet Pacolli (AKR) nije uspio postati poslanik i u novom sazivu Skupštine.

Bogatstvo Behgjeta Pacollija, predočeno u formularu Agencije za borbu protiv korupcije vrijedi 340 miliona eura.

Hashim Deshishku, biznismen (LDK) takođe je ostao van Skupštine. Deshishku je za svoje bogatstvo u formularu Agencije izjavio da mu vrijedi oko 9 miliona eura.

Čak i Florin Krasniqi, biznismen (Samoopredjeljenje), nije uspio da postane poslanik. Bogatstvo Krasniqija, na osnovu formulara u Agneciji, vrijedi 5 miliona i 798 hiljada eura.

Shaip Muja, biznismen (PDK), također je ostao izvan Skupštine i njegova imovinska karta na osnovu deklaracije Agenciji iznosi 2 miliona i 416 hiljada eura.

Poslanici koji su sakupili dovoljno glasova da budu u Skupštini naredne četiri godine, njihovo bogatstvo je manje nego svih onih koji su ostali van Skupštine.

Samo je 30 posto bogatstva poslanika biznismena koji će ponovo biti poslanici.

Stoga, postavlja se pitanje: zašto su ti poslanici ostali van? Čini se da biračko tijelo ili birači nisu bili zadovoljni radom i njihovim angažovanjem u Skupštini Kosova.

Jedan od biznismena je promjenio partiju i preživio izazov.

Ramiz Kelmendi, biznismen (PDK), dobio je dovoljno glasova da bude poslanik i njegovo bogatstvo predstavljeno u formularu Agencije za borbu protiv korupcije iznosi samo 49 miliona i 347 hiljada eura.

I Besim Beqaj je dobio glasove da bude poslanik u naredne četiri godine u Skupštini.

Bogatstvo Beqaja predstavljeno u formularu Agencije je oko milion eura.

Po prvi put Margarita Kadriu, biznismen (PDK) je dobila dovoljno glasova da uđe u Skupštinu.

Ona nikada nije pokazala imovinu u Agenciji jer ranije nikada nije bila na nekoj javnoj funkciji.

Ostali poslovni ljudi koji su namjeravali da postanu poslanici i koji nisu dobili dovoljno glasova su: Nazmi Bytyqi (LDK), Fadil Berjani (LDK), Florin Krasniqi (VV), Shkëlzen Jusaj (AAK), Hashim Deshishku (LDK), Irfan Fusha (PDK), Gani Dreshaj (AAK), Gazmend Abrashi (AAK), Shaip Muja (PDK), Ibrahim Selimaj (LDK) i Zef Morina (LDK).