Otvaraju se novi smjerovi i nove škole

Radili su godinama u srednjim školama u Prizrenu, ali sada im prijeti opasnost da ostanu bez posla, pošto razredi gdje su oni predavali, nove školske godine neće startovati, jer će odlukom Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) srednje obrazovanje sada završavati sa 12. razredom.

Gašenje 13-og razreda ostavlja nejasnom sudbinu preko 60 nastavnika koji su bili uključeni u obrazovnom sistemu.

Direktor direktorijata obrazovanja u Prizrenu, Nexhat Çoçaj priznaje da ukidanje 13-og razreda predstavlja veliki problem ove godine, pošto od septembra neće biti 42 odjeljenja 13-og razreda, što znači da 63 nastavne norme će biti manje.

"Direktorijat obrazovanja je preduzeo mjere i stvari planira na vrijeme, kako bi otvorio novu profesionalnu školu, kompetentnu, kako se niko ne bi odstranio sa posla i nastavnici ponovno od septembra budu na svojim radnim mjestima, ili u nekoj drugoj školi", rekao je on za list "Zëri".

Çoçaj je rekao da će početkom nove školske godine otvoriti Škola kompetencija, koja je donacija Vlade Luksemburga te da je Direktorijat obrazovanja još prije tri godine odredio obrazovne profile.

"Na otvorenom konkursu, prioritet imaju oni nastavnici koji su ostali bez posla ukidanjem 13-og razreda", rekao je on.

Konkurs će biti otvoren i za školu Agrobiznisa, za koju se prvenstveno predviđa da počne sa radom u objektu škole koja radi jednu smjenu, pošto još uvijek nema objekta.

Zvaničnici kažu da će tražiti mogućnosti da se u budžet ubaci izgradnja posebnog objekta za ovu školu.