Nakon toga CIK objavljuje konačne rezultate

Ponovno prebrojavanje glasova na 439 glasačkih mjesta na Kosovu je pri kraju, a nakon završteka tog procesa, Centralna izborna komisija (CIK) će objaviti konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Poslije proglašavanja konačnih rezultata, nezadovoljne strane imaju pravo da u roku od 24 časa podnesu žalbe na adresu Komisije za žalbe CIK-a.
 
Nakon njihovog razmatranja, CIK će objaviti potvrđene rezultate izbora, čime se završava druga faza izbornog procesa.
 
Dnevnik "Tribuna" piše da i pored najava da će do četvrtka biti objavljeni konačni rezultati izbora, u Centru za prebrojavanje i rezultate CIK-a, to ne mogu garantovati zbog kompleksnosti procesa.
 
Rukovodilac tog Centra Burim Ahmetaj je izjavio da je do petka uveče obrađeno 80 glasačkih mjesta i istakao da se posao nestavlja bez prekida.
 
On je najavio da će nakon prebrojavanja glasova sa svih glasačkih mjesta, izvršiti poređenje rezultata prebrojavanja i prvobitnih rezultata dobijenih od opštinskih izbornih komisija, o čemu će obavijestiti CIK.
 
Nakon proglašavanja potvrđenih rezultata, počinje postupak konstituisanja novog, petog saziva kosovske skupštine i postupak imenovanja mandatara za sastav vlade Kosova od strane predsjednice Atifete Jahjaga.