Izvještaj Centra za prebrojavanje glasova

Demokratska partija Kosova je osvojila najviše mandata i imaće ukupno 37 poslanika, drugi je Demokratski savez Kosova sa 30 poslanika.

U novom sazivu, koji se očekuje da će biti konstituisan nakon ovjere rezultata od strane Centralne izborne komisije, Pokret "Samoopredjeljenje" će imati 16 poslanika, dok će Alijansa za budućnost Kosova (AAK) biti predstavljena sa 11 poslanika.

Inicijativa za Kosovo (Nisma), koja je uspjela proći izborni prag od pet posto, biće predstavljena u Skupštini sa šest poslanika, koji zajedno sa gore navedenim strankama postižu brojku od 100 mjesta u Skupštini, prenosi "Lajmi.net", koji je uspio osigurati najnoviji izvještaj iz Centra za prebrojavanje glasova, na osnovu kojih će političke stranke koje su prošle izborni prag biti predstavljene u Skupštini.

Skupština Republike Kosovo ima ukupno 120 mjesta, od kojih 20 mandata pripada manjinama, osvojeni mandati i zagarantovani, na osnovu Ahtisaarijevog plana, što je i osigurano Ustavom Kosova.

Zajednica Bošnjaka će biti predstavljena sa tri poslanika u Skupštini Kosova. Dva poslanika ima Koalicija Vakat a jednog je dobila Nova Demokratska stranka (NDS).

Izvor: Lajmi.net