Ne funkcioniše mehanizam kontrole

Bogatstvo visokih državnih funkcionera i dalje raste svake godine, međutim, ono što se nikako ne pomjera je mehanizam kontrole.

Naime, nijedna institucija do sada, ni Agencija za borbu protiv korupcije, ni Tužilaštvo, nisu učinile korake ka provjeri bogatstva visokih državnih funkcionera, prenosi KTV.

Već mnogi niz godina, izjava o bogatstvu se ostvaruje u istom obliku, čak ima i slučajeva kada se zaduživanja u bankama isto predstavljaju. U ovom slučaju, premijer Hashim Thaçi, četiri godine uzastopno, prijavljuje kredit od 100 hiljada eura.

Atron Demhasaj, iz organizacije "Çohu" (Ustani) kaže da deklaracija imovine je postala rutina, a usto i ne igra nikakvu ulogu u borbi protiv korupcije, pošto prema njegovim riječima, ne funkcioniše mehanizam kontrole imovine visokih državnih funkcionera.

Petrit Zogaj iz Pokreta "FOL" (Govori), kaže da nedostaje odgovarajuća komunikacija između Agencije za borbu protiv korupcije i Tužilaštva, stoga, po njemu, nedostaje i provjera porijekla imovine državnih funkcionera.

Iako neprijavljivanje imovine predstavlja krivično djelo, kažu da čak i kada visoki državni funkcioneri nisu prijavili imovinu, Tužilaštvo ne vidi sebe da djeluje u ovakvim slučajevima.

U deklaraciji imovine visokih zvaničnika države, za 2014. godinu, većina njih je zabilježilo povećanje imovine, ne dajući dokaza kako su uspjeli tu imovinu steći.