Poruka mira i stabilnosti?

List "Koha Ditore" piše danas da je barikada na mostu na Ibru u Mitrovici samo privremeno uklonjena i da su je Srbi zamjenili drugom koju su nazvali Park mira.

U ovoj akciji elitne jedinice kosovske policije samo su poslužile kao posmatrači, navodi list. Gradske i centralne vlasti su odmah pohvalile uklananje barikade na mostu, ali su ostale neme na izgradnju druge, ističe "Koha ditore".
 
"Zëri" piše da su samo tri sata pošto je gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri pozdravio uklanjanje barikade, Srbi sa sjevera Kosova odgovorili postavljanjem betonskih žardinjera u koje je posađeno drveće i cvijeće.
 
Gradonačelnik sjeverne Mitrovice Goran Rakić je pozvao Bahtirija da to isto učini sa južne strane mosta. List "Tribuna" prenosi izjavu Rakića da je izgradnja Parka mira urađena u koordinaciji sa Beogradom i da će most biti otvoren samo za pješake, ali ne i za vozila.
 
Kako javlja "Botapress", Bahtiri je rekao da je telefonom razgovarao sa Rakićem i da su se saglasili da građanima treba da prenesu poruke mira i stabilnosti.
 
"Dogovorili smo se da se sastanemo u četvrtak i razgovaramo o smanjenju zategnutosti i da se okrenemo ekonomskom razvoju grada sa obje strane rijeke", istakao je Bahtiri.
 
On je ipak izrazio uvjerenje da će jednog dana most biti otvoren za sav saobraćaj.
 
Tahiri: Otvoriti most i za vozila

Zamjenik premijera Kosova Edita Tahiri suprotstavila se sađenju drveća na mostu na Ibru u Mitrovici, ističući da most treba da bude otvoren i za vozila, a ne samo za pješake.

Tahiri je za list "Epoka e Re" rekla da zakoni o infrastrukturi treba da se poštuju na cijeloj teritoriji Kosova.

"Mogu da kažem da je došlo do velike promjene u mišljenju Srba sa sjevera Kosova koji razmišljaju o parku umjesto o barikadi. To moramo da gledamo kao pozitivnu stvar", ocjenila je Tahiri. Ipak, dodala je ona, postoje zakoni Republike Kosovo, posebno zakoni o infrastrukuri.