I pored činjenice da će preći cenzus od 5 posto

I pored činjenice da će srpski politički subjekti preći izborni cenzus od 5 posto, Srbi neće imati više od 10 zagarantovanih mjesta, rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić u emisiji "Razgovor" na RTK2.

"Još uvijek ostaje prostor za nešto što se zove politički dijalog kroz proces tumačenja starog izbornog zakona. Ja ipak želim da vjerujem da ćemo naći neko rješenje da Srbi u budućem sazivu imaju više od 10 zagarantovanih mjesta", smatra Jevtić.

On očekuje da će Ustavni sud Kosova ako postoje bilo kakve dileme, donijeti konačnu odluku, kako bi se izbjegla insitucionalna kriza.

Ministar za zajednice i povratak smatra da ako Srpska lista uđe u Vladu Kosova, za koalicionog partnera neće biti problem njena saradnja sa Vladom Srbije.

"Po Ustavu Kosova, srpska zajednica ima pravo da sarađuje sa Beogradom i u tom smislu ja ne vidim problem, da upravo kroz iznošenje zajedničkog stava uz podršku premijera Aleksandra Vučića i vlade Srbije i politički predstavnici Srba imaju svoje djelovanje na Kosovu. Naš jedini interes je zaštita interesa Srba."

"Prekid dijaloga ne smije da se desi. Dijalog mora da se vodi u interesu izgrdanje povjerenja, prije svega srpske i albanske zajednice, ali i zbog izgradnje boljeg života na ovim prostorima. U tom smislu vjerujem da do prekida dijaloga Beograda i Prištine neće doći", izjavio je Dalibor Jevtić u emisiji "Razgovor".