Kome da dam mandat?

Predsjednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, zatražila je razjašnjenje od Ustavnog suda Kosova u vezi mandatara buduće vlade Kosova i njenih odgovornosti.

Ne čekajući zvaničnu verifikaciju rezultata izbora, Jahjaga je odlučila da se obrati Ustavnom sudu sa zahtjevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da povjeri mandat za sastav vlade.
Zahtjev je upućen, kako se navodi, radi pojašnjenja ustavnog djelovanja kosovske predsjednice u vezi s članom 84, tačka 14 i član 95, što bi Jahjagi omogućilo da preduzme potrebne radnje. 
Prema nezvaničnim rezultatima, najviše glasova na izborima dobila je PDK aktuelnog premijera Hashima Thaçija, ali su opozicione LDK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredjeljenje. 
Kosovska predsjednica, kaže se u saopštenju, smatra da zahtjevom o procjeni dva člana ustava obezbjeđuje kredibilan i pravedan proces koji će garantovati demokratsko funkcionisanje institucija. 
Zahtjev za procjenu saglasnosti dva člana ustava, upućen Ustavnom sudu, ne upliće se u rad CIK-a u pravcu okončanja izbornog procesa, kaže se u saopštenju. 
Član 84 tačka 14, u ovlašćenjima predsjednice, kaže da određuje mandatara za formiranje vlade nakon prijedloga političke partije ili koalicije koja ima većinu u skupštini. 
Član 95 o formiranju vlade kaže, pored ostalog, da nakon izbora predsjednica predlaže skupštini kandidata za premijera u konsultaciji s partijom ili koalicijom koja je dobila potrebnu većinu u skupštini da formira vladu. 
Kandidat za premijera, kako se navodi, ne kasnije od 15 dana od dana imenovanja predstavlja sastav vlade pred skupštinom, a vlada se smatra formiranom ako dobije većinu glasova svih poslanika. 
"Ako predloženi sastav vlade ne dobija većinu potrebnih glasova, predsjednica Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata identičnom procedurom. Ako se ni tada ne formira vlada, onda predsjednica Kosova objavljuje izbore, koji treba da budu održani ne kasnije od 40 dana od dana kada su objavljeni", stoji, pored ostalog, u Ustavu Kosova.