Nakon prebrojavanja uslovnih glasova

U CIK-u Kosova kažu da bi srpske stranke, poslije konačnog sabiranja svih glasova, mogle da imaju ukupno oko 40.000 glasova na parlamentarnim izborima.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Nenad Rikalo izjavio je danas da bi srpske stranke,s više od 9.000 glasova iz centralne Srbije i s 2.000 uslovnih glasova, mogle ukupno da imaju oko 40.000 glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.
Rikalo je kazao za agenciju Beta da bi to značilo da srpske stranke imaju više od pet procenata, odnosno oko sedam odsto osvojenih glasova.
Na pitanje kako će taj procenat osvojenih glasova uticati na raspodjelu mandata u Skupštini Kosova, Rikalo je odgovorio da u ovom trenutku za srpsku zajednicu na Kosovu to još nije završeno pitanje, a da za albanske političke partije izgleda jeste.
”Predstavnici srpske zajednice na Kosovu će se boriti do posljednjeg instrumenta koji omogućava pravni sistem, da raspodjela mandata bude onakva kako bi to trebalo da bude po Zakonu o opštim izborima na Kosovu. Predstavnici srpske zajednice se nadaju da to znači da će srpske poličke partije dobiti više od garantovanih deset mjesta u Skupštini Kosova”, kazao je Rikalo.
On je rekao da su na današnjem sastanku CIK-a članovi obaviješteni da je počelo prebrojavanje glasova koji su stigli putem pošte, kao i uslovnih glasačkih listića i glasova osoba s invaliditetom.
”Prilikom prebrojavanja glasova koji su pristigli putem pošte dogodio se jedan incident. Posmatrači albanskih partija su, kada su utvrdili kakvi su rezultati glasanja, napustili Centar za prebrojavanje. Riječ je o devet hiljada glasova koji su pristigli iz Srbije i ti glasovi su za srpske političke subjekte, što će umnogome povećati broj glasova tih srpskih partija”, objasnio je on.
Prema njegovim riječima, radi se o čistom politikantstvu partija Albanaca koje se ponavlja od prošlih izbora uz navode da je ”sve pisano istom rukom, istim mastilom”.
Rikalo je ocjenio da je loš način na koji nastupaju predstavnici tih partija Albanaca i da tako daju lošu poruku građanima koji žive na prostorima Kosova, jer proceduralna pitanja potežu onda kada se saznaju rezultati.
On je kazao da su glasači tih devet hiljada glasova prošli tri nivoa provjere.
”Na današnjem sastanku CIK-a je nedvosmisleno, kristalno jasno rečeno da nije bilo kršenja zakona ili bilo kog proceduralnog pravila koje postoji i da je to (pitanje glasova pristiglih iz Srbije) potpuno u skladu sa svim procedurama”, kazao je za Betu Rikalo.