Nema ponavljanja izbora

Politički anlitičar Azem Vllasi izjavio je da međunarodni diplomatski predstavnici na Kosovu neće dozvoliti da Kosovo ide na ponovne izbore.

To, međutim, prema njegovim riječima, ne znači da će ambasadori nametnuti ko sa kim treba da formira vladu.
"Međunarodni predstavnici neće dozvoliti da se ponovo ide na izbore, koristeći svoj uticaj u okvirima koje im dozvoljava Ustav Kosova", rekao je Vllasi u izjavi za portal Telegrafi.com.
Vllasi je rekao da ukoliko međunarodni posrednicu intervenišu u rješavanju problema formiranja Vlade, oni će to učiniti u okviru poštovanja Ustava i zakona Kosova. 
On smatra da nema potrebe stvarati političku krizu, pošto je najviši pravni akt Kosova - Ustav veoma jasan oko tog pitanja. 
"Ne mislim da treba da bude krize zbog toga što član 95 u prvom stavu jasno kaže da će oni koji mogu predsjednici Kosova Atifeti Jahjaga da dostave 61 potpis poslanika dobiti mandat za stvaranje Vlade", rekao je Vllasi. 
On je istakao da se ovdje radi o angažovanju opozicionog bloka da formira vladu i naporima premijera Thaçija da ponovo ostane na vlasti. 
Mediji prenose da su predstavnici međunarodne zajednice, posebno zemlje velike petorke (SAD, V.Britanija, Njemačka, Francuska i Italija), zainteresovane da Kosovo ne ide ponovo na izbore, već da čekaju potvrđivanje rezultata kako bi se angažovale da riješe eventualnu krizu. 
Oni takođe nisu zainteresovani da se formira vlada koja nije stabilna i zalažu se da ne može biti prekida dijaloga sa Srbijom ili poništavanja odluke o osnivanju Asocijacije srpskih opština, što bi moglo dovesti do međunarodne izolacije Kosova.