Iz redova albanskih političkih partija

Prizren će nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora 8. juna u Skupštini Kosova predstavaljati najviše poslanika do sada, što se tiče predstavnika iz redova većinske zajednice.

Na osnovu preliminarnih rezultata koji su jučer objavljeni, proizilazi da će Prizren u Skupštini Kosova predstavljati osam poslanika iz albanskih političkih partija.

Na osnovu preliminarnih rezultata, koji još uvijek nisu konačni, iz Prizrena, poslanici u Skupštini Kosova će biti: Nezir Çoçaj, Nait Hasani, Luljeta Veselaj, Edita Tahiri - iz Demokratske partije Kosova (PDK), Hatim Baxhaku i Anton Çuni iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Zafir  Berisha i Albulena Balaj, iz Inicijative za Kosovo (NISMA).

Najmanje glasova na ovim izborima iz Prizrena su kandidati iz redova AAK-a, dok je najviše glasova dobio Nezir Çoçaj sa 8.408.

Nakon njega dolazi Nait Hasani sa 7.290. Najviše glasova iz redova LDK ima Hatim Baxhaku, koji je dobio 7.179 glasova.

Zafir Berisha iz Inicijative za Kosova je dobio 3.652 glasa, a Albulena Balaj 2.595 glasova.

Jučer nisu objavljeni rezultati za kandidate iz redova manjinskih zajednica, ali na osnovu rezultata Centralne izborne komisije, bošnjačku zajednicu će predstavljati tri poslanika. Koalicija Vakat će u narednom sazivu Skupštine imati dva poslanika, dok će Nova demokratska stranka biti predstavljena sa jednim poslanikom.