Žele biti dio nove Vlade Kosova

Predsjednik Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliu izjavio je danas da će od mandatara za sastav nove vlade na Kosovu tražiti da se prilikom formiranja vlade osnuje novo ministarstvo koje će biti posvećeno samo rješavanju životnih pitanja Albanaca koji žive na prostoru Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Musliu, koji je i predsjednik Skupštine opštine Bujanovac, izjavio je za agenciju Beta da će zahtjev podrazumijevati i da se na čelu tog novog ministarstva nalazi neko od političkih predstavnika Albanaca iz Bujanovca ili Preševa.
 
"Taj zahtev je veoma lako da se ostvari i to će biti reciprocitet u odnosu na to što Vlada Srbije ima ministarstvo koje se brine za njene građane koji žive na Kosovu, tako bi i Vlada Kosova trebalo da ima ministarstvo za Bujanovac, Preševo i Medveđu", kazao je Musliu.
 
On je naveo da je ovo prvi put da će Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe uputiti takav zahtjev Prištini, kao i da će zahtjev podnijeti ispred svoje stranke PDP, uz podršku svih ostalih albanskih partija s tog područja.
 
Na pitanje da li je Vlada sa Kosova na neki način već ostvarila ovakav zahtjev Albanaca koji žive na jugu Srbije time što su, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu otvorene kancelarije za Kosovo u Beogradu, kao i kancelarija Beograda u Prištini, Musliu je odgovorio odrečno.
 
"To je nešto sasvim drugo, to je bila kao razmjena ambasadora između dvije zemlje, a ministarsko mjesto za Albance iz preševske doline bi bio reciprocitet u odnosu na to što Vlada Srbije ima za Srbe na Kosovu", rekao je Musliu.