Lijekovi za kompanije, a ne za pacijente

I dalje se nastavljaju nepravilnosti u kosovskim zdravstvenim institucijama. Doktori koriste zdravlje pacijenata kako bi prepisali lijekove radi svojih interesa. Farmaceutske kompanije implementiraju različite oblike poticaja za te doktore koji ukazuju njihove lijekove.

Odmor na moru, pokrivanje troškova na seminarima, ručkovi, iftari, ljekarska oprema, gotov novac pa i sveske i hemijske olovke su "pokloni" koje farmaceutske kompanije daju kosovskim ljekarima koji, zauzvrat pacijentima prepisuju njihove lijekove.

Ova vrsta profita je omogućena i olakšana činjenicom da se u praksi većina lijekova ne prepisuje njegovim generički nazivom, nego imenom proizvođača. Što više doktor dokumentira kompaniji da je prepisao njihove lijekove, time su veće njegove beneficije i profit.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je upoznato sa ovim fenomenom i upozorava na mjere protiv Z je obaviješten o ovom fenomenu i upozorava na mjera po novom Zakonu o zdravlju.

Neki pacijenti su izrazili sumnju o tome kako doktori propisuju lijekove na osnovu preferencija farmaceutskih kompanija, a u ovom biznisu oni koji uspiju da prodaju najviše lijekova, imaju dodatne nagrade, kao odmor na moru, ručkove, večere...

Teuta Gashi, pacijent iz Prištine, kaže da je često čula o ovom fenomenu, u kojem su glavni akteri farmaceutske kompanije i sami ljekari.

"Moramo biti na oprezu, jer ova igra postoji. Uzmimo primjer, zašto italijanski lijekovi, ili turski se najviše prepisuju od strane ljekara", rekla je Teuta, navodeći da je čula da ljekari koji prepišu najviše lijekova, kao nagradu dobijaju odmor na moru.