Iako je bilo ovakvih zahtjeva

Mediji su izvjestili da je bilo masovnih kopiranja na maturskom testu. Čak su ove sumnje natjerale Policiju Kosova da izvrše pretres unutar Studentskog centra u Prištini za koji se sumnja da su slali poruke sa odgovorima na pitanja koja su bila na maturskom testu. Uprkos ovim događajima, test se neće ponaviti, iako je bilo ovakvih zahtjeva.

Ljudi odgovorni za organizaciju Testa državne mature pozitivno ocjenjuje održavanje istog. prema njihovim riječima, osim nekih izoliranih pokušaja kopiranja, drugi dio je dobro prošao.

Mustafë Kadriu, iz Ministarstva obrazovanja je izjavio da je održavanje testa dobro prošlo i nema potrebe za ponavljanjem. Iako je bilo tendencije kopiranja, Kadriu kaže da takvo što je onemogućeno zahvaljujući saradnji sa Policijom Kosova.

"Bilo je tendencija kopiranja ali u saradnji sa Policijom Kosova smo uspjeli da lociramo neke brojeve telefona koji su komunicirali sa osobama koji su učestvovali na testu. Pročitaćemo podatke i ukoliko konstatujemo da je bilo neregularnosti bilo gdje na Kosovu i tamo gdje se poklope statistički podaci da je bilo kopiranja, sigurno će ti testovi biti anulirani", rekao je kadriu za listi "Tribuna".