Nakon ovjere rezultata

Ustavne nejasnoće vezane za mandatara naredne Vlade neće omesti proces konstituisanja pete legistrature Skupštine Kosova. Dok se proces prebrojavanja glasova nastavlja, zgrada najviše zakonodavne vlasti u zemlji je spremna da primi 120 novih poslanika koji su obezbjedili naredni četvorogodišnji mandat na izborima održanim 8. juna.

Sekretar Skupštine, Ismet Krasniqi, objasnio je da u početku treba očekivati ovjeru rezultata, a zatim u roku od 30 dana Skupština se mora sastati zbog prve konstitutivne sjednice.

"Konstituisanje Skupštine mora biti izvršeno u roku od 30 dana od momenta ovjere rezultata. Kao orijentacija je spomenut kraj jula, kao vrijeme za održavanje prve sjednice. Onda se razmatra da se ode na odmor do treće sedmice septembra, pošto ovako predviđa i Pravilnik o radu Skupštine", rekao je Krasniqi. On je pojasnio i postupak registracije poslanika i dobijanje njihovih mandata.

"Na kraju svih procedura, Centralna izborna komisija će Skupštini dostaviti spisak od 120 poslanika, koji se kasnije i registruju za njihov mandat", rekao je sekretar Skupštine, prenosi portal "Tribuna".